Biografie

Badminton en ik - van het begin tot nu

Wie had ooit gedacht dat mijn passie voor badminton zo groot zou zijn? Mijn ouders niet en ik had zelf nog geen idee dat deze sport bestond. Na 5 zwemdiploma’s te hebben gehaald wilde ik wel eens een andere sport proberen. Ballet, turnen, paardrijden, dat waren sporten waar ik als klein meisje van droomde, maar na een aantal proeflessen “kwam ik erachter dat deze sporten niet echt mijn ding waren.”

Mijn ouders hebben mijn zussen (Sophia en Linda) en mij ingeschreven bij een tennisvereniging in de buurt. Wat zij niet wisten was dat er een wachtlijst was, van minstens een jaar. Op een gegeven moment kwam een goede vriend van mijn ouders, Tjong Liao, op het idee om ons een keer mee te laten doen met de badmintontrainingen bij de vereniging waar zijn kinderen ook op zaten. Op deze manier ben ik in contact gekomen met Badminton Vereniging Van Zijderveld. Hoewel ik in het begin veel moeite had om de shuttle te raken en telkens weer op mijn kont viel met achteruit lopen, vond ik dit toch wel een leuke sport. Eens bleek niet de laatste keer te zijn. Zo groeide een onbekende sport tot iets wat vandaag de dag een groot deel uitmaakt van mijn leven.

“Hoewel ik in het begin veel moeite had om de shuttle te raken en telkens weer op mijn kont viel met achteruit lopen, vond ik dit toch wel een leuke sport.”

De eerste paar jaren was het niet meer dan een of twee keer trainen per week. Dit werd twee of drie keer per week nadat ik begon met het spelen van de competitie. Door de trainingen ging het steeds beter. Ik kon steeds meer shuttles terugbrengen naar de andere helft.

2006 Gemengddubbel met Ruben Jille 2006 Gemengddubbel met Ruben Jille

 

Het allereerste toernooi dat ik gespeeld heb is het Regionale Jeugd Kampioenschap van 2005. Onder de 11 jaar ben ik toen eerste geworden in de singel, en tweede in de dubbel en mix. Dit vond ik erg leuk, en zo besloot ik om verder te gaan met badminton. Op het jaarlijkse Carlton Youth International tournament heb ik in Nederland in 2006 mijn allereerste internationale toernooi gespeeld samen met Ruben Jille, met wie ik na al die jaren nog steeds erg veel toernooien speel. Op dit internationale toernooi werd ik u-11 eerste in de singel en werden we tweede in de mix. Ook dit was een erg leuke ervaring.

In de competitie begon ik in de eerste klasse in 2007-2008, in de achtereenvolgende jaren heb ik hoofdklasse, vierde divisie, tweede divisie en eerste divisie gespeeld en afgelopen jaar heb ik voor het eerst vast in het Eredivisie team, het hoogste niveau in de Nederlandse competitie, gespeeld.

Naarmate ik hoger ging spelen in de competitie, ging ik meer trainen en ging ik ook harder mijn best doen. Dit heeft ertoe geleid dat ik opgenomen werd tot het toenmalige JTC, de Jeugd Training Centrum, vervolgens het TTC, de Top Training Centrum (de Badminton Academie) en uiteindelijk de Nationale Selectie U15 in het seizoen 2008/2009. Nu zit ik in de Nationale Selectie U19. Ik heb al veel toernooien gespeeld, waaronder de nationale (junior) master toernooien, regionale kampioenschappen en Nederlandse kampioenschappen. Ook heb ik met de nationale selectie al best een aantal internationale en Europese jeugdtoernooien gespeeld in het buitenland en heb ik u-15 twee keer een trainingskamp gedaan met teams uit Engeland, Frankrijk en Duitsland. Met badminton heb ik al eens afgereisd naar al deze landen. Verder ben ik vorig jaar naar Zweden geweest voor de 6 nations, Portugal voor de Europese Jeugd Kampioenschappen, en heb ik dit jaar nog op eigen kosten de Turkish Junior gespeeld in Turkije, de Slovak Junior in Slowakije, de Polish Junior in Polen, de Estonian International in Estland en nog veel meer. Erg leuk allemaal! Maar er staan twee toernooien bovenaan mijn lijst; de leukste toernooien die ik heb mogen ervaren zijn toch wel de Wereld Jeugd Kampioenschappen van 2012 in Japan en de Wereld Jeugd Kampioenschappen van 2013 in Thailand. Nog nooit had ik zo ver gereisd voor een badminton toernooi en badminton leeft daar in Aziƫ ook zo anders dan in Nederland. Heel gaaf dat ik dat mee heb mogen maken!
Hopelijk ga ik nog meer buitenlandse toernooien spelen om zo meer door te groeien.

In Augustus 2012 heb ik besloten om te verhuizen naar Arnhem. Hier woon en train ik intern op Sportcentrum Papendal en kan ik tegelijkertijd mijn studie (6 VWO – NT/NG profiel) op het Beekdal Lyceum goed combineren met de vele trainingen en toernooien.